Новости

понедељак, 28. новембар 2011.

17. Festival autorskog filma

Od 30. novembra do 5 decembra, u 7 sala (DKC, Kolosej, Kinoteka, Dom kulture Studentski grad, Dom omladine (3 sle)) održaće se 17. po redu Festival autorskog filma. Jedinstvena prilika da u našim bioskopima pogledate neke drugačije filmove od onih koji se daju na redovnom repertoaru. Naime dok većina filmova koje imamo priliku da gledamo po našim bioskopima tretiraju film isključivo kao zabavu ili sredstvo za zaradu, autorski filmovi prilaze filmu kao umetničkom delu i polod su autorove potrebe da se izrazi, podigne svoj glas ili podeli sa publikom svoje vidjenje sveta i života. To ne znači da autorski filmovi nisu zabavni naprotiv u glavnom su mnogo zanimljiviji, interesantniji, pametniji pa samim tim i zabavniji od većine filmova koji nam se svakodnevno serviraju preko bioskopskog platna. Dobri primeri za ovo su filmovi Kventina Tarantina, Martina Skorcezea, Tima Bartona, Terija Gilijama, Dejvida Finčera, Darena Aronovskog... Takodje ovaj festival predstavlja i priliku da se upoznate i sa filmovima manje poznatih kinematografija kao što su iranska, izraelska, argentinska, mađarska, švedska, grčka, turska, belgijska.. Ako se pitate zašto biste u opšte želeli da pogledate jedan iranski ili mađarski film samo se setite koliko bi se prijatno iznenadio neki vaš vršnjak iz npr. Amerike kada bi pogledao neke od naših najboljih fiolmova.

Program je bogat ima dovoljno projekcija po celom gradu i u svim terminima, nisam imao priliku da pogledam ni jedan od filmova ali ovako "na slepo" mogu da preporučim par favorita ovogodišnjeg izdanja FAF:

Iranski "Razvod: Nader i Simin", reditelja Ašgara Farhadija, nagrađeno u Berlinu sa dve glavne nagrade – priznanjem za najbolji film i priznanjem za najbolja glumačka ostvarenja kako muškoj, tako i ženskoj glumačkoj ekipi filma, "Faust" reditelja Aleksandra Sokurova, dobitnik "Zlatnog lava" na ovogodišnjem festivalu u Veneciji, "Sram" reditelja Stiva Mekvina, čiji je glavni glumac, Majkl Fasbender, u Veneciji nagrađen priznanjem za najbolju mušku ulogu, "Bilo jednom u Anadoliji" Nurija Bilge Džejlana, dobitnik Gran prija na festivalu u Kan, "Akacije"argentinskog reditelja Pabla Đorđelija dobitnik kanske nagrade za najbolji debitantski film, priznanja "Zlatna kamera", "Tiranosaurus" reditelja Padija Konsidina dobitnik nagrade za režiju na najpoznatijem američkom nezavisnom festivalu u Sandensu,"Elena" ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva čiji je predhodni film "Povratak" jedan od mojih omiljenih filmova, kao i prvo 3D ostvarenje kultnog reditelja Vima Vendersa – "Pina 3D"


Više informacija o festivalu možete naći na http://www.faf.rs 

Нема коментара:

Постави коментар