Новости

четвртак, 2. јун 2016.

Изложба „Ана Франк – историја за садашњост“

У  београдском Дому омладине, од 21.априла до 08. маја 2016.године, одржана  је  изложба „Ана Франк – историја за садашњост“.

 Ова путујућа изложба  до сада је обишла више од 300 локација у целом свету, а у Србију стиже у склопу регионалног пројекта „Хисторија, историја, повијест – лекције за садашњост“. Изложбу  је организовала едукатвна дебатна мрежа Отворена комуникација у сарадњи са Кућом Ане Франк из Холандије и уз подршку ЕУ.


Кроз 32 паноа, изложба доноси причу о судбини Ане Франк, јеврејске девојчице која је живот изгубила у логору у Другом светском рату. Изложба је опремљена ретким фотографијама забележеним током Аниног живота и исечцима из њеног дневника који је писала током две године скривања у тајном скровишту  у Амстердаму.

Оригиналној поставци придружено је седам локалних паноа, креираних у оквиру пројекта „Хисторија, историја, повијест – лекције за садашњост“. Ови панои приказују историјска дешавања из протеклих 70 година у Србији и региону, обележених бројним конфликтима и поделама. Изложба је креирана по узору на приступ изучавању историје који негује Кућа Ане Франк. Тај приступ указује да се национализам, ксенофобија, дискриминација појављују у различитим друштвима и након Другог светског рата. Циљ изложбе је да подстакне ђаке на критичко размишљање о историјским догађајима и њиховој важности за изазове данашњице.

Целокупна поставка заснива се на вршњачкој едукацији, па уместо кустоса, кроз њу воде петнаесторо ученика из београдских средњих школа који су обучени да заинтересованим посетиоцима представе садржај изложбе.
У одабраном друштву, по препоруци наставника социологије, Зоране Матићевић, сарадника у овом пројекту, нашло се чак четворо ученика 15. београдске гимназије: Николић Тамара (4/6), Марија Матијевић (4/3), Никола Радовић (4/3) и Марија Лончар (4/1).

Након дводневне обуке, ови ученици су били вршњачки едукатори и домаћини изложбе, између осталог и приликом посете ученика 15. београдске гимназије. Честитамо ученицима на храбрости да се окушају у овом пројекту, на емпатији коју су показали и на крају крајева на марљивости и спремности да волонтирају за време пролећног распуста!

После боравка у Београду, изложба наставља да путује по Србији. Планирано је да обиђе петнаестак локација, међу којима су Крагујевац, Ниш, Ковачица, Шабац, Нови Сад, Суботица, Сремска Митровица, Сомбор.


извештај приредила: Зорана Матићевић

Нема коментара:

Постави коментар