Новости

понедељак, 6. јун 2016.

ДЕБАТНИ ТУРНИР УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА





У оквиру београдске ''Гимназијаде'' први пут, ове године, уведене су нове дисциплине као што је такмичење у шаху и надметовање у дебатовању.

Дебатни турнир (по принципу "British parliament") био је одржан 14. и 15. маја 2016. године у просторијама Треће београдске гимназије (Његошева 15, Београд).


Организацијом је руководио Александар Гигов, ученик 4/8, дебатер са међународним искуством, уз организациону, структуралну подршку организације  ''Отворена комуникација''.Ова организација, је тим поводом, најпре одржала  бесплатан убрзани курс дебате по British Parliament процедури, који  је  уприличен    у просторијама Правног факултета, током  викенда (02. и 03. април 2016.).


Овај податак је изузетно значајан јер је  British Parliament  дебата позната као прилично тежак и захтеван формат дебатовања који се практикује на факултетима.  Поред препоруке формата дебатовања, Отворена комуникација је препоручила и дебатне теме и обезбедила судијску подршку..

Учествовали  су ученици из неколико београдских гимназија и средњих школа, попут 1. београдске гимназије, 13. београдске гимназије, 9. београдске гимназије итд.15. београдска гимназија је наступала са два тима. Тим ''Мислилац'' су чинили Детичек Никола и Бабић Огњен а тим ''Рубин'' су чинили Милица Тркља и Јована Арсенијевић.Едукативну подршку су им обезбедили руководиоци Дебатног клуба 15. београдске гимназије – наставнице Зорана Матићевић и Милица Миленовић.


У финалу су на тему "Овај дом верује да државе треба да користе само приватне војне компаније у ратним операцијама" говорили Милена Баљак и Драган Џивџановић (65ица), Мила Марјановић и Итан Буђа (Coon&Friends), Анђела Поповић и Дуња Белић (Брбљивице) и Невена Вулићевић и Марија Буднар (2 girls 1 impact).Победници су тим са прве владе, Милена Баљак  и Драган Џивџановић. Драган је проглашен  најбољим говорником турнира.


Сви такмичари, учесници, волонтери, сарадници и гости, су се сложили у оцени да је турнир одлично организован. Уз честитке организаторима, надамо се да ће турнир постати традиционалан!


 


извештај приредила: Зорана Матићевић

Нема коментара:

Постави коментар