Новости

понедељак, 28. октобар 2013.

ОБРАЗОВАЊЕ КАО КЉУЧ УСПЕХА – ФИНСКО ИСКУСТВО

У току протекле школске године, матуранти наше школе, заједно с наставницом социологије, Зораном Матићевић су учествовали у снимању емисије ''Магазин ОКО'' РТС-а, на тему ''Фински  парадокс – фински образовни систем'' Том приликом су, након видео презентације о финском образовном систему, коментарисали  шта је то што им се у овом систему допало.

Узимајући у обзир, позитивне коментаре наших ученика и изузетних интересовања за ''Фински парадокс'', Амбасада Финске  у Београду решила је иде корак даље   тако што је ове године, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Србије, организовала конференцију под називом ''Образовање као кључ успеха – финско искуство'', с циљем да се у Србији представе основе финског образовног система и поставе основе за будућу сарадњу.

Конференција је одржана у понедељак, 21. октобра с почетком у 11.оо часова, а од  запослених у 15. београдској гимназији, конференцији је присуствовала, наставник социологије, Зорана Матићевић.

Међу учесницима конференције били су  дипломате, посланици, полтичари и стручњаци из различитих сегмената образовног система. У улози говорника учествовали су, амбасадор Финске, господин Пека Орпана, Специјални саветник министра просвете Финске, господин Еса Суоминен, директор пројекта ''Образовање и иновација'' госпођа Кира Каркаинен, министар просвете, науке и технолошког развоја Србије, професор др. Томислав Јовановић, али главни говорник је био господин  Паси Салберг, један од водећих стручњака у области образовања.

Након надахнутих и врло подстицајних говора и презентација уследила је панел дискусија а то је уједно био и последњи део којим је конференција завршена.

Сви учесници конференције су добили на поклон књигу Пасија Салберга ''Фински парадокс'' која је коначно преведена на српски језик, а у којој, он детаљно али на врло приземан и популаран, приступачан начин, говори о финском искуству. О садржају ове књиге, биће више речи у оквиру презентације наставника Зоране Матићевић, која је планирана за крај месеца новембра, у просторијама школе.



Зорана Матићевић

Нема коментара:

Постави коментар