Новости

понедељак, 9. фебруар 2015.

''ЕКОНОМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКОГ ЛОГОРА''





У саставу неколико акција осмишљених у име ''Сећања на жртве Холокауста'', група од двадесетак матураната 15. београдске гимназије, 05.фебруара 2015. године, посетила је изложбу ''ЕКОНОМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКОГ ЛОГОРА'', одржану у Галерији САНУ, у Улици Ђуре Ђаковића бр. 2. Аутор изложбе је Тања Тулековић, кустос музеја у Доњој Градини, Република Српска.

Тема изложбе је усредсређена на начин организације и реализацију производње. Аутор изложбе се позива на забележена сведочења преживелих логораша и друге историјске изворе , те на основу тога констатује да су економије осниване тако што се најпре протера сеоско становништво, побере летина, преотме стока, похара и покраде све што је у домаћинству остало и узурпира земља.

Потом се организује обрада земље или чување стоке, производња хране. На крају сваког производног циклуса, логораши се убијају, како би се смањили трошкови одржавања и како би се уштедело. Преживели тврде да је у Јасеновцу било и канибализма.  Изложба, иако је усредсређена на један други аспект ''живота'' у логору, оставила је озбиљан, емотивни утисак на посетиоце.

У просторијама галерије САНу, игром случаја, имали смо прилику и да сретнемо бившег логораша, који је у тим тренуцима уписивао свој коментар у књигу утисака .У питању је господин с француском беретком, који се може видети у позадини фотографије.

Нема сумње да су , толико година, деценија после Другог светског рата, последице ових прогона  још увек живе.



Зорана Матићевић

Нема коментара:

Постави коментар