Новости

понедељак, 23. фебруар 2015.

У СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У среду, 18.фебруара, група од четрдесетак  четвртака природно-математичког смера, имала је прилику да буде угошћена у здању Скупштине Републике Србије. Ове посете се реализују у срадњи са Одељењем за едукацију. Ово Одељење је задужено и за симулацију скупштинског заседања – пројекат у којем смо такође учествовали.

Посета је додуше реализована у нешто измењеном облику – по речима  домаћина – иначе ово здање није музејског типа, оно се користи и све посете морају се реализовати тако да не ометају рад скупштинских тела. Из тог разлога, нисмо били у прилици да видимо велику салу а кроз малу салу смо буквално ''протрчали'' јер се у том тренутку у малој сали одржавалотзв. Јавно слушање и  то на тему школских уџбеника и наставних средстава. Тако смо између осталог, пропустили прилику да овековечимо овај долазак и путем фотографија за скупштинском говорницом или на месту председавајућег и сл.

 Били смо у скупштинској библиотеци и у Плавом салону у којем се иначе обављају разговори с високим званичницима.

Посета се протоколарно завршава у холу зградекоји је предвиђен за прес конференције, извештавања и слично.  Чак се и овде нисмо много задржавали јер је највљена конференција за штампу.

 Из тог разлога, домаћин нам је дао обећање да ће нас поново угостити  у неком од наредних месеци.

У оквиру припреме за посету, матуранти су одговарали на анкетна питања .Из ових одговора се показало да већина до сада није била у Скупштини. Било је и тестова знања из правно-политичке сфере. Ево једног од тих питања:

Попечитељ је некадашњи назив за:

  • делегата                             0%
  • одборника                           3%
  • министра                           74%
  • посланика                         24%
  • судију                                   0%
  • председника                        0%


Верујемо да су се и они који нису знали тачне одговоре на постављена питања,  у међувремену потрудили да до њих дођу.




Зорана Матићевић

Нема коментара:

Постави коментар