Новости

понедељак, 9. фебруар 2015.

ПОНОВО РАДИ БИОСКОП



Поводом обележавања ''Сећања на жртве холокауста'', у петак, 06. фебруара, за  ученике завршне године гимназије  уприличена је под  већ познатим насловом '' Поново ради биоскоп'' - пројекција филма ''Пијаниста'' Романа Поланског  са изврсним Адријаном Бродијем у насловној улози.

Овај филм је познат и по неколицини награда које се освојио у разним конкуренцијама: добитник  је  3 Оскара – за режију, главну мушку улогу и адаптиран сценарио у 2003. години, затим добитник Златне Палме у Кану 2002. године и добитник седам награда ЦЕЗАР. Иако  траје целих 150 минута  уз снажну емоцију и динамичну радњу и њену сазнајну  димензију, може се  констатовати да ово време – буквално пролети.

Оно што ову акцију  чини посебном јесте што је пројекција изведена у скоро ''ослобођеном'' биоскопу Звезда.

Улазнице се за овај биоскоп не наплаћују али су ученици остављали добровољне прилоге, колико је ко био у могућности.

Многи ученици  су као пунолетна лица и пуноправни и одговорни грађани показали иницијативу у смислу  потписивања покренуте Петиције за  поништавање тзв. приватизације.
Иначе, рад у овој установи и дежурства су на добровољној бази.

Са чињеницама у вези са имовинско-правним и финансијским положајем Биоскопа као и у вези са идејама Покрета за ослобођење биоскопа и начину тренутног функционисања – упознао нас је Бранко Андрић, ученик одељења 4/7, добровољац,  (који је иницирао и  организовао ову акцију) а пре свега, заљубљеник у филмску уметност, и  надамо се, будући студент филмске режије.

Упркос озбиљном невремену, емитовању  филма је присуствовало чак неких две стотине матураната. Остаје нам да верујемо да ће многи бити подстакнути да и сами погледају неки од сјајних филмова који се на различите начине баве темом страдања попут ''Кад сване дан'' нашег Горана Паскаљевића, или ''Шиндлерове листе'', ''Живот је леп'', ''Дечак у пиџами'' итд.

Исто тако верујемо да ће ови млади људи уврстити биоскоп Звезда у омиљену дестинацију, спајајући тако лепо с корисним, као место у ком за новац који сами одреде или чак без новца могу одгледати филм по избору а истовремено дати допринос културном животу града.
Хвала свима који су учествовали у свему овом, било као посматрачи, било као волонтери, било као потписници петиције било као даваоци прилога!



Зорана Матићевић

Нема коментара:

Постави коментар