Новости

понедељак, 28. октобар 2013.

УПОЗНАЈМО СОЦИОЛОГИЈУ КРОЗ ДЕБАТУ

У петак, 25.октобра, 2013. година, у 15. београдској гимназији, на инсистирање наставника социологије, Зоране Матићевић  и Милице Миленовић, а уз пуну подршку управе школе, организован је сусрет с  др Исидором Јарић,  а на тему ''Социологија као критика промена у образовању''.

Била је то прва у низу трибина, организованих под окриљем заједничког пројекта ССД-а и Центра за промоцију науке '' Упознајмо социологију кроз дебату''.

Др Јарић је доцент на Одсеку за социологију философског факултета у Београду на основним и постдипломским студијама а област за које је нарочито везана је управо социологија образовања.

У скромном али пријатном амбијенту  школске библиотеке, Исидора је говорила пред тридесетак ученика завршне године,  о ширем друштвеном контексту образовног процеса и система, о везама између овог феномена и друштва, о променама  које је образовање трпело кроз историју и о особеностима система који је данас актуелан. Но, госпођа Јарић није пропустила  прилику да пред матурантима, будућим бруцошима отвори и проблематику за коју су они везани врло конкретним егзистенцијалним интересом  – проблематику високошколског образовања и промена које су покренуте скорим реформама с посебним освртом на  далеко чувену ''Болоњу'', нарочито истичући паралеле између политичких, економских и других услова и промена у образовном систему.

На тај начин, и само на тај начин, ученици могу градити пуну слику друштвене стварности, развијати критички дух  и припремати се за учешће у креирању те исте ''друштвене стварности''.  Из тог разлога се надамо да ће овакви сусрети, постати традиција.


  Зорана Матићевић

Нема коментара:

Постави коментар