Новости

понедељак, 28. октобар 2013.

ОБИЛАЗАК ДВОРСКОГ КОМПЛЕКСА


Дана 16. септембра 2013. године, група од педесетак матураната природно – математичког смера наше гимназије, у пратњи наставника Зоране Матићевић, Снежане Стојановић и Јасмина Николовског, били су у обиласку дворског комплекса на Дедињу. 


Прелеп сунчан дан омогућио је, нашем водичу кроз дворски комплекс, госпођици Јани Ивановић, историчару уметности, да веома детаљно исприча све приче везане за дворски комплекс, без бојазни да предивни амбијент неколико стотина хектара уређеног парка може неког оставити равнодушним. Захваљујући том лепом времену, врата балкона су била отворена и за нашу групу тако да смо могли уживати у вероватно, најлепшем погледу на Београд. 


Нарочито срећну околност је представљала и чињеница да је краљевски пар тог дана био у својој резиденцији, те су врло расположени, пристали да се представе ученицима, да с њима поразговарају, кажу пар речи о томе шта тренутно раде, чиме се баве, како проводе своје време, и напослетку да се с њима и фотографишу. Својом непосредношћу и спремношћу да се нашале и на сопствени рачун, Њ.К.В. престолонаследник Александар II Карађорђевић и Њ.К.В. Принцеза Катарина, освојили су ученике и оставили на њих сјајан утисак. 


Што се тиче ентеријера, сви су углавном импресионирани подрумом старог двора, за чији данашњи изглед је био задужен чувени руски емигрант, аркитекта Краснов. Кроз разговор с домаћинима, наговестили смо нашу спремност да учествујемо у неким акцијама хуманитарног фонда Принцезе Катарине. 

Зорана Матићевић

 

Нема коментара:

Постави коментар