Новости

среда, 21. јануар 2015.

''НАУЧНА СТРАНА РЕЛИГИЈЕ'' – ОРТОГОНАЛНО У XV БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ


Уочи краја првог класификационог периода, пред сам почетак зимског распуста, тачније 22. 12.2014. године, имали смо прилику да, у библиотеци школе,  угостимо пар младих људи; Сару Стојковић, у својству предавача  и Стефана Симића, њеног колегу.
Иницијатива за сарадњу с групом Ортогонално, чији су чланови Сара и Стефан, је иначе потекла од Тамаре Каличанин, наше бивше ученице, и овом приликом јој се на томе захваљујемо.

ОРТОГОНАЛНО чини колекција предавања из различитих области науке и уметности, која се на волонтерској основи нуде средњим и основним школама. Предавања су конципирана тако да се могу одржати у оквиру једног часа, двочаса или двочасовне радионице, а покривају области које су недовољно заступљене у школском програму. Из каталога предавања путем њиховог вебсајта на постављен захтев и, након договора о термину, предавач долази у  школу. Пројекат се заснива на волонтерском раду и ентузијазму младих стручњака из различитих природних и друштвених наука и уметности, који су се окупили у оквиру Групе О. Група О је настала 2013. као платформа за дијалог и дискусију о образовању и инкубатор за независне иницијативе из области образовања.

Сара је уз малу помоћ свог колеге, пред групом од неких педесетак матураната и неколицине колега – наставника покушали да приближи проблематику тзв. ''Религиологије''.  Њено предавање носи  назив ''Научна страна религије'' .

Ово предавање, по њеној тврдњи,  има за циљ да представи религиологију - интердисциплинарну друштвену науку која се бави изучавањем светских религија користећи се методама и подацима историје, археологије, филологије, теорије и критике књижевности и других научних дисциплина.

Старозаветна прича о потопу и Нојевој барци са једне, и одломци Епа о Гилгамешу послужили су као пример за тачку сусрета између мита и стварности. На тај начин ово предавање има двоструку намену - да представи религиологију као научну дисциплину и приступе којима се она служи али и да пружи прилику ученицима да се и сами опробају у једном интердисциплинарном приступу наведеним текстовима и традицијама.

Религиологија као наука има корене старе неколико векова а у многим земљама коегзистира паралелно са теологијом (не делећи њен религијски карактер) као смер на универзитетима већ скоро један век. Иако се држи јасно секуларног приступа изучавању религијских традиција, не сматра се опозицијом теологије (чак су и многи водећи религиолози у прошлости а и у данашњости такође и теолози).

Након кратког увода у религиологију-науку, уследио је  активни део предавања, у оквиру ког   је ученицима  дат задатак -   анализа параграфа из горе наведених извора.

Сара Стојковић је  студент је на мастер студијама из религиологије  (Univerzitet Hajdelberg, Nemačka) и из педагогије (KU Luven, Belgija).

Оно што  се овим младим људима свакако може приписати јесте огроман ентузијазам, љубав и вера али и храброст да се чини и дела. Ово важи за  групу уопште, али и за Сару, којој је ово предавање у ствари, било дебитантно. Сара се, упркос тој чињеници, показала врло сналажљивом и талентованом за рад са ученицима. Чврсто верујемо да је предавање било довољно занимљиво и провокативно и да ће послужити као одличан увод у тематику која се иначе изучава на часовима социологије у другом класификационом периоду – у питању је део градива посвећен једној нарочитој, посебној социологији – социологији религије која се, између осталог бави и тим чувеним односом између научне и религијске свести.


Зорана Матићевић

Нема коментара:

Постави коментар