Новости

понедељак, 1. април 2013.

Пројекат Ученичког парламента „Сачувајмо школу – уредимо школу“


Како је настао овај пројекат?


Пројекат је рођен безазлено и без најаве, схватили смо заправо, да смо дуго и мучно чекали све ове године. Најпре чекали да нам помогну да  школа добије кров над главом и да престане седење на киши. Чекали да нам надограде нови спрат и да добијемо учионицу  више за све паметне главе које су желеле да се школују у најтраженијој школи у овом крају. Па чекали да нам стигне бар нека опрема за пусте кабинете и голе зидове у учионица. Чекали новог директора. Чекали Годоа. Онда  смо схватили да смо предуго изоловани, да ћемо остати у пустињи и празнини, ако сами не смислимо и осмислимо.

Циљ нашег пројекта јесте да, обезбеђујући услове,  уреди школски  и лични простор ученика и наставника и створи подстицајну и креативну средину за рад.


Никола, Јован и Катарина смо ми. Покренули идеје и подигли на ноге нову обојену будућност. Убрзо се тим увећао. Александра,  Владимир, Јелена, Драгољуб, Аница, Никола, Сара,Јована, Миљана, Леа, Катарина...Подржали су нас наши учитељи, посебно професорке психологије Симонида,  професорка грађанског васпитања Љиљана, професорке ликовне културе Весна и Сања,  педагог и психолог Мирела и Милош, одељењске старешине,  наставници, библиотекарка Тања.  Најдража нам је била подршка великог броја наших другара из готово свих одељења у школи.Ученички парламент је у пуном саставу, импулс је створен.

Шта смо планирали?


Планирали смо више активности у више области деловања:

  • o   Акција информисања ученика о плану рада Ученичког пројекта на овом пројекту у свим одељењским захедницама, путем разговора са ученицима, посетама часова и презентацијом целокупног садржаја
  • o   Мотивисање ученика за укључивање у рад Парламента, за очување школске имовине и обезбеђивање материјала за индивидуални кутак сваке одељењске заједнице
  • o   Набавка потребног материјала за реализацију пројекта, ангажовањем свих учесника о образовно васпитном процесу – од ученика па до родитеља и локалне средине
  • o   Планско спровођење активности, активним учествовањем и радом


Да буде јасније: намеравамо да средимо школско двориште, засадимо стабла дрвећа, поставимо канте за ђубре, направимо бетонске клупе. У унутрашњости школе окречићемо све учионице, од којих ће неке бити осликане ученичким радовима. Улазни ходник  такође ћемо окречити и осликати.Формирали смо унутрашњу контролу за одржање постојеће имовине и мотивисали ученике да се укључе у целокупну акцију. Учионице ћемо освежити  тамнијим засторима, едукативним паноима, правилима понашања, зидним сатовима, школским календарима и полицама за цвеће.У тоалетима је неопходно поставити камере, јер се поједини ученици не  придржавају свих правила понашања и не чувају имовину, као и у кабинетима информатике.У кабинетске просторије поставиће се завесе, како бисмо могли да се служимо овим просторијама.
С обзиром на скромну материјалну и новчану подлогу, планирали смо реализацију овог пројекта у етапама и складу са пристизањем средстава за његову реализацију. Тако најпре планирамо уређење 3 -4 учионице у марту месецу, потом повећање броја у сваком наредном месецу, све до потпуне реализације.  
 
Нисмо остали само на причи и речи. У суботу 30.3.  наставили смо интензивно наш рад на овом пројекту. Овај пут бацили смо се на велики  посао, организовали смо и успели окречити две учионице. Учионице смо одабрали тако што смо узели у обзир залагање и подршку  наших другара из 1/3, 1/5 и ½  нама и пројекту уређивања школе. Радили смо вредно и напорно, окречили смо две учионице, оплеменили их сликама, паноима, правилима понашања, школским календаром, тапетама и зидним сатовима. Припремили смо и полице за 10 учионица у школи, као и метеријал за кречење још две учионице у наредном периоду.

У акцији учествовали: Катарина  4/2, Јован  3/2, Јован 3/2, Јелена 2/5, Александра  3/7, Силвија, Маша, Милош и Владимир 3/3, Милош  4/1, Милош   психолог, Мирела  педагог, Снежана Маринковић наставник биологије  и мајстор Брацо. Захваљујемо директору школе Божидару Зејаку што нас је подржао и дозволио да реализујемо акцију, као и особљу школе које нам је помогло да акцију спроведемо у суботу 30. 3. 2013.

1 коментар: