Новости

уторак, 19. март 2013.

УЧЕНИЦИ XV БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ У СИНАГОГИ


14. марта 2013. године, група од двадесетак матураната 15. београдске гимназије, у пратњи професора Зоране Матићевић је посетила београдску Синагогу, у Улици Маршала Толбухина 15, средиште окупљања јеврејске заједнице у Србији, на чијем се челу налази рабин Исак Асиел.


 *    *    *     *    *
Посета је мотивисана идејом да градиво  другог полугодишта наставног предмета Социологија, које се иначе тематски односи на феномене културе с нарочитим акцентом на Социологију религије, може и треба обрађивати, уколико је могуће, ''на лицу места''.

  *    *    *     *    *
Љубазни домаћин, господин Асиел нас је  дочекао у договореном времену и увео у саму Синагогу, где је већ почетном тврдњом да у јеврејству само учен човек може бити религиозан,  иницирао динамичан и духовит разговор с младим гостима.

                                                                       *    *    *     *    *
Стил ''интелектуалног надигравања''  се њима очигледно допао, те се време посете продужило с предвиђених сат времена на два и по часа. Било је речи о настанку јеврејства, њиховим обичајима, јеврејској етици, јеврејском друштву, разликама и сличностима између хришћанства и јеврејства и сличним питањима.

  *    *    *     *    *
Ученици су имали ретку прилику да виде како изгледа чувена јеврејска Тора, односно Петокњижје, ручно писана на пергаменту као и две стотине година стара књига Усменог закона тј. Талмуда.

С домаћином смо се растали уз отворени позив за нову посету  и обећање да ћемо покушати да оваква сарадња прерасте у својеврсну традицију.

                                                                                                   Зорана Матићевић


Нема коментара:

Постави коментар