Новости

четвртак, 14. март 2013.

Физика није баук


Да физика није то што увек помислимо кад чујемо  за ту реч, уверили смо се на часу тог научног спорта у одељењу 3 2. Професорка Биљана осмислила је учење једне лекције на другачији начин од онога који виђамо свакодневно. Предавање, објашњавање, предавање, писање белешки, бубачење пред контролни , кец у дневнику и тако у круг. Овај пут беше овако:Одабране дружине ђака добише материјале са текстом, илустрацијама, графиконима и  формулама о основним величинама таласног кретања.

Милена: "Волела бих да из сваког предмета имамо овакав час, јер смо на занимљив начин научили сложене ствари".

Софија:" На овај начин смо схватили да физика није толико тешка као што изгледа, када смо мотивисани за учење".

Било је важно разумети текст, схватити међусобну повезаност података, одговорити на постављена питања  чији су одговори водили до сањаних оцена. Дружине су истраживале на самом часу, водила се озбиљна дискусија, разматрала сва решења, пажљиво сагледавали сви подаци. Све то са великим интересовањем, мотивацијом за рад и сјајним тимским духом. Није било лако, али свакако веома занимљиво. Припомагала је и професорка Биљана. Појашњавала, одговарала на питања, усмеравала, подсећала на познате тезе.Жестока борба за знање се водила.Правило је било: Колико задатака дружина реши, тако ће бити награђена.
Али ту се прича не завршава. Оцена се могла повећати већ на следећем часу, ако дружина успешно научи  и  објасни  законитости  о овој  појави  у природи,   другу из одељења  који о  о томе ништа није знао.

И како се све завршило?

Показало се да су сви одлично научили физику, разумели , били добри учитељи и преносиоци знања. Пљуштале су награде у виду добрих оцена, уз задовољство и радост свих учесника на часу.

Јован: Схватили смо колико физика може бити забавна и занимљива када радимо заједно. Милица

Професорка Биљана: "Истраживачки дух који су деца показала, дружење, зеједништво у групи драгоцено је.  Издвојила бих  да су сви ђаци  активно учествовали, а током рада су претраживали интернет и  користили се свим расположивим изворима знања. Трудили су  се да што боље ураде задатке са великом жељом за успехом!"

Мирела педагог, посматрач: "Никада нисам видела оволико интересовање за учење физике! Мислим да су  се многи изненадили и  управо схватили колико добро могу да  науче и знају физику."

Није немогуће савладати овај гвоздени  тег који се зове физика. Управо смо доказали. Докажи се и ти!


Оцена за час, оцена за наставника, оцена за ученике, оцена за знање 5.



Посматрач

Нема коментара:

Постави коментар