Новости

петак, 17. април 2015.

У БЕОГРАДСКОЈ СИНАГОГИ

У оквиру настојања да се полазницима четвртог разреда гимназије приближи наставно градиво везано за област Социологије религије, с којом се ових дана, интезивно упознају у оквиру наставног предмета Социологија, у  пратњи и организацији наставника Славише Костића и Зоране Матићевић – а захваљујући  одличној сарадњи с јеврејском заједницом, уприличена је посета београдској синагоги.

Посета је обављена 08.априла, непосредно пред ускршњи распуст, у јеку  празновања Пасхе, љубазни домаћин, београдски Рабин, господин Исак Асијел, одржао је двосатно предавање нашим матурантима и стрпљиво одговарао на њихова питања; од оних приватних, обредних, религијских до понеких политичких дилема, везано за положај јеврејског народа данас у свету, и слично.


Пре ове посете, више од  стотину ученика  је путем онлајн упитника анкетирано на тему познавања Јеврејства ( питања опште културе) те су имали прилику да се увере  да ли је и  у којој мери је њихово знање квалитетно, целовито  односно непотпуно и недовољно. Анкета је показала низ занимљивости (презентацију можете видети овде);

•         ученици сами сматрају да је њихово знање непотпуно
•         упркос ставу да су им јеврејске теме далеке, ипак су прилично тачно одговарали на основна питања.Више од половине ученика је без грешке знало све одговоре из свих области; географије, историје, политике, културе, спорта!
•         далека, античка историја Јевреја им је прилично непозната. Иначе, у питању је историја на којој иначе Јевреји инсистирају јер се управо у овом периоду крију праузроци нетрпељивости према Јеврејима која ће се провлачити кроз наредних 20 векова
•         трећини ученика је непознато или не сасвим јасно разграничење између јеврејства и хришћанства, њихове сличности и разлике
•         већина ученика, упркос томе што су до сада током школовања овладали извесним корпусом знања , не увиђа узрочно последичне везе између друштвених феномена који су удаљени појмовно, садржајно, просторно и временски. Једном речју , недостаје им  – социолошки поглед на свет.

Наш домаћин је нарочито истакао однос Јевреја према образовању, наглашавајући да Јевреји морају бити писмени и образовани ако желе да буду религиозни!

Из тог разлога, поздравио се с нама, уз честитке за предстојеће празнике и са поруком: Постављајте питања, стално се питајте!


извештај приредила: Зорана Матићевић

Нема коментара:

Постави коментар