Новости

петак, 15. април 2016.

Наука око нас




  У суботу, 9. априла 2016. године, група наших ученика у пратњи проф. хемије Драгане Ивановић Божић посетила је Факултет за физичку хемију, где су присуствовали манифестацији „Наука око нас“ чија је тема „Пронаћи ћу сваки траг“. 


  
  Од 10 до 11 часова, ученици су присустововали предавању „Физичка хемија у форензици“, где су сазнали како да препозају фалсификован новац, како се кроз историју употребљавао хероин, за шта користимо морфијум и  доста занимљивих чињеница са којима се свакодневно суочавамо.
  










  Након крaћег предаха, манифестација се успешно наставила у лабораторији, где су ученици, подељени у групе, радили занимљиве експерименте са студентима факултета. Упознали су се са основама форензике и њене везе са физичком хемијом. Међу експериментима нашли су се и узимање отисака ципела са тврде подлоге, форензичко испитивање људске и животињске длаке под оптичким микроскопом, отркивање трагова крви на тканини или подлози, налажење влакана микро-раманском спектроскопијом као и узимање отисака прста.






  







 Целокупна радионица и сви експериметни су били веома фасцинирајући и занимљиви за све ученике и професоре који су присуствовали. Сама атмосфера међу предавачима, студентима, професорима и ученицима будила је осећај правих форензичара, бар на један дан. 


Јован Лекић 2/8


Нема коментара:

Постави коментар