Новости

петак, 20. новембар 2015.

СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ



19. новембра 2015. године, у складу с вишегодишњом традицијом, тридесетак матураната  XV београдске гимназијеје посетило Скупштинско здање  Републике Србије.

Овај обилазак уз стручно вођење, обухвата упознавање историјата здања, библиотеке, велике и мале сале у којој се одржавају заседања, дипломатског салона тј. салона кнеза Павла, и хола у ком се одржавају медијске конференције.

Посета је реализована у сарадњи са Одељењем за едукацију Скупштине Републике Србије. Приликом посете договорени су термини за учествовање у још једном пројекту, у току месеца децембра. У питању је чувена радионица ''Симулација скупштинског заседања''.

Иначе, за ову прилику, матуранти су већ по обичају, одговарали на анкетна питања којим је тестирано у којој мери су упознати с неким од елемемтарних садржаја у вези са скупштином и политичким животом, уопште.

Њихови одговори су показали да више од  75% ученика није посећивало сајт скупштине  а да 96% ученика никад није крочило у ову зграду.

Једна од занимљивости која је изашла на видело јесте да ученици нису упознати са чињеницом да су називи : Скупштина, Сабор, Собрање и Парламент синоними.

Од историјских категорија – Правитељствујушчи совјет јесте представљао проблем али зато функција ''попечитеља'' није! Наиме, око 75% анкетираних одговорило је да се иза архаичног назива крије – министарска позиција.

За оне који желе да погледају како изгледа упитник:

Сви заинтересовани могу погледати резултате анкетирања на истом Линку, тако што ће одабрати опцију ''Одговори'' за резимиране одговоре.




Зорана Матићевић

Нема коментара:

Постави коментар