Новости

среда, 15. мај 2013.

BODIES REVEALED - Разоткривање тела

     Необична изложба "Разоткривање тела" организована је да би посетиоци могли да виде шта се налази  испод наше коже и како органи стварно изгледају. Подељена је у девет сегмената: скелетни систем; мишићни; нервни; систем за варење, респираторни; циркулаторни; репродуктивни; уринарни и интергументарни систем кога, опет, чине - кожа, коса, нокти и знојне жлезде.
     Одавно се користи принцип Посматрати значи учити, а некада су рађене и јавне обдукције баш са циљем да се научи више и да се добију квалитетнија знања о анатомији. Познато је да је наше тело сложеније од компјутера па је и из тог разлога ова изложба интересантна.


     Када дођете на изложбу, ако сте сами добијате "слушалице" на којима се налази нумеричка тастатура где се куцају бројеви како би се одслушало предавање за одређени део тела. Број се налази у доњем десном углу витрине. Организованим групама студенти медицине причају о функцијама органа и деловима тела.
     На изложби се може видети преко сто осамдесет органа тела и делова тела. Изложена тела су припадала људима који су их донирали у сврхе истраживања, а који су умрли природном смрћу. Већина их је била мушког пола. Са телима се поступало са достојанством и поштовањем. Сачувано је доста тога: органи, кожа, скелет итд. Њихова тела и делови тела су балзамована одређеним хемикалијама тј. посебном методом полимерима да би се сачувала и била доступна за испитивања.

     Интересантно је то што можете да видите бицепсе и трицепсе или да сазнате којом брзином крв пролази кроз тело или како изгледа сваки орган у нама или како болест утиче на наше органе. На изложби можете видети и то да кардиоваскуларни систем личи на корале.

     Изложба представља изузетан "час" анатомије тј. виртуелни уџбеник који се не заборавља.

                                                                                                       Јована Новчић 1/8

Нема коментара:

Постави коментар