Новости

понедељак, 24. април 2017.

МОДЕРНИЗАМ У ПРАВОСЛАВЉУ

ОГЛЕДНИ ЧАС – НАСТАВА ИЗВАН УЧИОНИЦЕ ЗА МАТУРАНТЕ ГИМНАЗИЈЕ ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ И  ТРЕЋЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ




Огледни час ''Модернизам у православљу'' настао је као резултат  сарадње наставника две различите школе и два предмета;  православног катихизиса, Радослава Мијатовића ( ТБГ) и наставнице социологије, Зоране Матићевић (ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ).
Наиме, у завршном делу четвртог разреда, наставни садржаји из ових области су до те мере испреплетени да је овакав интердисциплинарни приступ, готово немогуће избећи. Заједничка посета настала је као последица чињенице да наставница социологије ради у обе школе.
 Овог пута, наставници су се определили за то да час преместе изван учионице у   амбијент крипте Храма Светог Саве,  о ком се у последњих месец,  два много говори.
Наиме, овај простор, мада није предвиђен у првобитним архитектонским решењима, није ни завршен а постао је, захваљујући својој лепоти, најпопуларнији део Храма.
Иако званично  још  није отворен за посетиоце,  матуранти су  имали ексклузивну прилику да га погледају у пуном сјају    ''позлате''.
Иначе, у овој Крипти ће бити сахрањивани патријарси СПЦ-а.
 У оквиру излагања наставника Радослава, ученици су могли сазнати и каква је била улога Патријарха Германа и Варнаве као и по нешто о значају градње, симболици, односима између народа, финансијским доприносима и сл. Упечатљиво је да се у том тренутку, упркос лошим временским условима, налазио велики број туриста.
Извештај приредила: Зорана Матићевић


Нема коментара:

Постави коментар