Новости

среда, 6. фебруар 2013.

Ученици посетили скупштину


                         СИМУЛАЦИЈА СКУПШТИНСКОГ ЗАСЕДАЊА

  
У току обиласка  Скупштине Републике Србије, које је организовано за матуранте 15. београдске гимназије, у октобру месецу, од госпође Весне Дујмић Росић смо сазнали да Одељење за едукацију, осим овог, има у својој понуди још два едукативна програма, намењена управо средњошколској популацији; то су програм '' Путеви закона'' и програм ''Симулација скупштинског заседања''.

 Искористили смо  прилику и договорили учествовање матураната у тзв. Симулацији, но, показало се да, због бројних обавеза инструктора који у овом програму учествују,  за реализацију смо морали чекати до децембра.
Прва симулација је изведена 14.12. 2012. године. Учествовало је 50 матураната, претежно природно математичког смера, у пратњи професора Зоране Матићевић. Ово је иначе максималан број учесника, иако се  показало да интересовање за учествовање у симулацији далеко превазилази овај број.
 Симулација се иначе изводи у једној од сала за заседање, у Улици Краља Милана. Програм траје од три до четири сата а њиме руководе, управљају два до три инструктора Одељења за едукацију. Они дају ученицима смернице, упутства током симулације, пружају потребна објашњења, коригују погрешке и уопште, подучавају их.
Читава симулација је замишљена као једна врста ''Социодраме'' у којој ученици уче кроз преузимање улога посланика, према профилу који им је иначе задат од стране инструктора, и учествовањем у самом процесу од конституисања скупштине, преко предлога закона, рада у посланичким одборима, улагања амандмана, иступања за говорницом, и напослетку гласања.
Показало се да овај начин учења изузетно одговара свима, без разлике. Учење може да буде и забавно и да се,  поред свега, овим путем стиче јаснија слика, да се знања усвајају и емотивно а самим тим, да су трајнија. Колико је успешан овај програм сведочи и чињеница да су ученици сами, по повратку у школу, инсистирали, да првом приликом, организујемо барем још једну симулацију, што је наравно, и учињено. Две симулације су заказане за фебруар и март месец.
Иначе, по завршеној симулацији, на молбу гђе Росић да јој обезбедимо некакву повратну информацију о томе како су ученици реаговали на овај едукативни програм, ученици Алекса Димић IV/5 и Алекса Ивановић IV/5 су осмислили и извели анкетно испитивање учесника симулације.
 Обрађени подаци потврдили су оно што смо, по атмосфери и раду током симулације, могли и претпоставити. Наиме, симулација је испунила и превазишла њихова очекивања. Свим ученицима би без устручавања, препоручили учествовање у овом програму. Програм је, по њиховом мишљењу одлично осмишљен, избор закона који је послужио за пример је одговарајући а задовољни су и инструкторским радом и руковођењем. Оно што је најупечатљивије јесте да је  већина учесника прменила свој однос према посланичкој функцији и посланичком раду. Наиме, ђаци тврде да су, захваљујући медијима, стекли искривљену слику о њиховом раду као некој врсти ''естрадне'' делатности а да је у свари, њихова улога озбиљна а одговорност огромна. Велики помак остварили су и у самом знању о процедури предлагања закона, амандмана, измена, усвајања и нарочито о раду скупштинских одбора. Неки чак сматрају да би се овај програм морао уградити у наставни план и програм.
Једном речју, симулација скупштинског заседања има све што је потребно да прерасте у традиционалну активност током завршне гимназијске године.


Нема коментара:

Постави коментар