Новости

уторак, 18. март 2014.

"Библиотека плус" посетила нашу школу

У библиотеци наше школе је 14. марта ове године организована посета стручног тима "Библиотека плус" у оквиру пројекта Интернест. Као и прошле године, посетили су нас, у име издавачке куће Клио, господин Зоран Хамовић са својим сарадницима, а том приликом је одржано и предавање Соње Бањац, преводиоца књиге за коју смо се ове године определили - Психологија зла, аутора Сајмона Барона Коена. У име школе, госте су поздравили директор школе, две менторке пројекта Интернест - професорке грађанског васпитања и психологије, као и библиотекар.

Књига нас је веома заинтригирала, а предавање Соње Бањац је изазвало велико задовољство код ученика школе који су били присустни јер је она, полазећи од професије којом се бави - психологије, али и поставки самог аутора књиге, покушала да расветли појам зла. Тема добија на значају јер је насиље, готово, свеприсутно у окружењу, а и зло и насиље су рефлексија помањкања емпатије. Да су нас тема и предавање изузетно заинтересовали, сведоче бројна питања наших ученика упућених преводиоцу.

Иначе, Соња Бањац тренутно похађа докторске студије психологије на Филозофском факултету у Београду и сарадник је Института за психологију. Мастерирала је на тему „Везаност као фактор подбацивања интелектуално даровитих ученика”. Дугогодишњи је сарадник Истраживачке станице Петница и добитник стипендије фондације професор Борислав Лоренц. Такође се бави и преводом, а у сарадњи с издавачком кућом Клио објављене су до сада „Психологија медија” и „Психологија зла”, док је трећа књига, Психологија у образовању III”, у припреми.

Захваљујемо се нашим гостима на посети и разговору који нас је, свакако, побудио на размишљање. 


Нема коментара:

Постави коментар