Новости

четвртак, 7. март 2013.

Идемо на манифестацију "Недеља свести о мозгу"

Од 11 до 15. марта одржава се Недеља свести о мозгу у Дечјем културном центру у Београду (Таковска 8, код цркве Светог Марка, аутобус 23, тролејбуси 40 и 41, мада релативно близу стају и аутобуси 37 и 58, линије које користе наши ђаци). 
Наша гимназија резервисала је термин за 15. март за 50-ак ученика. Концепт ове манифестације је сличан као на Фестивалу науке, где Друштво за неуронауке са својом студентском секцијом наступа годинама. У креирању програма је учествовала и Лабораторија за експерименталну психологију са Одељења за психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, као и Катедра за физиологију и Биолошки институт Синиша Станковић. 
Манифестација је интерактивног типа и састојаће се из неколико целина које су посвећене различитим сегментима: памћењу, процесу перцепције (и илузијама у оквиру њега), експериментима Пијажеовог типа посвећених развоју мишљења код деце, а посебна атракција, кажу, биће експерименти са мишевима. Након сваке презентације, учесници (ученици) ће моћи да постављају питања и воде разговор са демонстраторима о ономе што су видели. 

Управо зато што ће бити обрађиван појам илузија, следи презентација о овој појави која је свима добро позната. Њено објашњење позива се на несавршеност нашег организма и његову ограниченост у погледу могућности да савршено обради свет који га окружује. Међутим, ту несавршеност мозак управо савршено надокнађује реакцијама и понашањима која омогућују његово несметано функционисање и добру адаптираност на средину, упркос свему. 
Није ли то, управо доказ савршенства? 

 Ево и презентације:


Нема коментара:

Постави коментар